De wakkere consument

Index

 1. De Nieuwe Spaarrekening

  Het ene spaarboekje is het andere niet.

 2. Tenenkrullend Telenet

  Telenet maakt het bont. Alles draait al maanden in de soep.

 3. Wanneer stookolie bestellen?

  Een simpele strategie.

 4. Colruyt

  Colruyt moet zich herpakken.

 5. Mijn eerste humidor

  Maak je eigen humidor.

 6. Ecocheques

  Iedereen wint! Een regelrechte farce.

 7. "Planned Obsolescence"

  Is er echt opzet in het spel?

 8. Pannen met anti-aanbaklaag

  Een gevaar voor de volksgezondheid?

 9. Koffie & de teloorgang van Test-Aankoop

  Test-Aankoop "test" espresso-machines.

 10. Test-Aankoop en een bord linzensoep

  Test-Aankoop verkoopt z'n ziel.

 11. DVB-T: digitale TV en radio zonder kosten

  't Is te zeggen: u hoefde er niet extra voor te betalen. Dit kon natuurlijk niet.

 12. Uw vaste telefoon opzeggen

  Een persoonlijk relaas.

BelgiŽ

Problemen als consument?

Probeer het probleem eerst en vooral op te lossen met de leverancier of dienstverlener. Als dat niets oplost, lees dan verder.

Problemen met BPost of een ander koerierbedrijf

Heb je problemen met een postbedrijf (en helpt het bedrijf je niet verder)? Dan kan je terecht bij de ombudsman post. Die dienst onderzoekt je klacht en als die ontvankelijk is, bemiddelt de ombudsdienst met het post- of koerierbedrijf om jouw probleem te helpen oplossen.

Andere

Er is bv. ook een ombudsdienst Telecommunicatie, een ombudsdienst van de banken, een ombudsdienst energie, een ombudsman voor de verzekeringen, een ombudsdienst voor het notariaat en er zijn er nog vele andere.

Geen ombudsdienst voor je probleem?

Maar als er geen ombudsdienst bestaat, dan betekent dat nog niet dat je meteen naar de rechtbank moet. Je kan de volgende dienst contacteren:

Consumentenombudsdienst (COD)
North Gate II, Koning Albert II-laan 8
1000 Brussel
Telefoon: 02/702 52 00
Email: klachten@consumentenombudsdienst.be

Deze (overheids)dienst zal dan de klacht behandelen. Als er een geschikte ombudsdienst voor het probleem bestaat, dan zal ze jou gewoon doorverwijzen. Anders handelt ze de klacht zelf af, gratis. De consument moet zich dus niet langer afvragen tot welke instantie hij zich moet richten.

Maar zoals gezegd in het begin: je moet het probleem zelf al aangekaart hebben bij de leverancier of dienstverlener.

Het COD is ook geen hof van beroep: als je het geschil zelf al had voorgelegd aan de gepaste ombudsdienst en die heeft jou ongelijk gegeven, dan kan je geen tweede keer proberen via de COD.

Je mag dit alles ook voor zogenaamde principiŽle kwesties, waarbij het om lage bedragen gaat.

De goedkoopste elektriciteitsleverancier

Welk is de voordeligste? (Neem best je laatste jaarfactuur erbij.)

Hoe zit het met dit bedrijf/deze ondernemer?

Bedrijf failliet? Je kan de bedrijfsgegevens opzoeken in de Kruispuntenbank.

Klik op "Nieuwe opzoeking op naam". Voer in het vakje "Zoekwoord" de naam van het bedrijf in en voer ook de postcode in. Klik op "Zoek". Klik onder het vakje "Ondernemingsnummer" op de cijfercode. Naast het vakje "Rechtstoestand" zie je of het bedrijf failliet is verklaard en wanneer dit is gebeurd. (Bron: VRTNieuws)

Een malafide ondernemer? Ga naar JustBan. In de rubriek "Ondernemingen" klik je op "Raadpleeg het Centraal Register van Bestuursverboden". Op de volgende pagina klik je nog een tweede keer op die tekst (rechts). Daarna moet u met de eCard inloggen.

U krijgt dan twee zoekopties. Wij citeren uit De Tijd (29okt2023): "De eerste [optie] is om te zoeken op basis van de naam en de geboortedatum van de persoon. Maar het is niet altijd makkelijk om deze informatie te vinden. Gebruik in dat geval de tweede optie. Hiermee kan je zoeken aan de hand van het ondernemingsnummer. Wanneer je de zoekopdracht uitvoert, vind je de begin- en einddatum van het verbod, de achternaam en voornaam van de betrokken persoon of - in het geval van een bedrijf - de naam, het nummer en de juridische vorm van het bedrijf. Een bestuursverbod wordt niet meer in het register opgenomen zodra het is afgelopen of door de rechtbank is vernietigd."

Rest van Europa

Problemen met een buitenlandse firma?

Je hebt een discussie met een handelaar uit een ander EU-land. Dan kan je van thuis uit jouw recht gelden via de EU-procedure voor kleine geschillen. Het is een eenvoudige en goedkope procedure die werkt op basis van standaardformulieren voor de communicatie met de rechtbank.