Oorspronkelijk gepubliceerd in jan2023

Tinne.

Deze ochtend op de radio: Tinne Van der Straeten. Een spreektornado! Men zou haar op de VRT het slechte nieuws moeten laten voorlezen, dan is het zo voorbij. Ze spreekt zo snel dat je je soms afvraagt wat ze zegt, maar eerlijk is eerlijk: we hebben van haar nog steeds geen technisch gecompliceerd dossier gezien dat niet is opgelost geraakt.

Vraagt Leen De Witte met haar ochtendhumeur iets na zeven in "De Ochtend", het dagelijks radioprogramma van Radio Een: "Over de winter van 25-26 horen we voortdurend: alle kerncentrale liggen eruit, er is op dit moment geen zekerheid. Hoe gaan we dit oplossen?".

De vraag is aan Tinne gericht. Tinne kan eerst en vooral niet om met de zwartgallige kijk op ons mooiste seizoen en zet Leen meteen op haar plaats: "Over de winter van 25-26 horen we vooral dat we de situatie onder controle hebben". Die zit! Natuurlijk, het is niet al rozengeur en maneschijn, dat weet Tinne wel, "we kunnen geconfronteerd worden met een bijkomend risico vanuit Frankrijk, omdat hun eigen kerncentrales daar onvoldoende werken, en daarvoor zijn we op dit moment, dit moment, 3 winters, of 2 winters van tevoren, bezig om ervoor te zorgen dat we extra capaciteit kunnen aantrekken onder de vorm van batterijen en onder de vorm van vraagzijdebeheer."

"Batterijen en vraagzijdebeheer", da's nogal wat anders dan aftandse kerncentrales. We hebben er het raden naar welke batterijen Tinne precies voor ogen heeft, zo snel gaat het, maar misschien zijn het wel deze:

Eneloop batterij

Eneloops en inderdaad, het zijn de beste op de markt. De AA's voor het tussenseizoen en de nog straffere variant, de triple A, voor extreme winters. Met de klimaatopwarming weet je immers nooit!

Zeurkousen zoals Leen De Witte zouden zeggen dat deze batterijen energie leveren tot ze leeg zijn en dat het dan stopt, maar daar krijg je Tinne niet mee klein. Ook hier bestaat immers een oplossing voor: de oplader! Je steekt hem in het stopcontact en enkele uren later zijn de batterijen opnieuw vol. Weg energietekort! Hij is daarenboven vlot verkrijgbaar. Let maar op: tesamen met de bijdrage vanuit de afdeling vraagzijdebeheer (die we op dit moment niet kunnen bereiken) zitten we in BelgiŽ voor we het weten met een overschot aan energie.

Een zoveelste technisch gecompliceerd dossier dat is opgelost. Leve Tinne, laat de vorst nu maar komen!