Oorspronkelijk gepubliceerd op 23jan2018

Zwarte plakband op uw deurbel

Opgelet: sluwe dieven gebruiken nieuwe truc om te weten of je thuis bent

(Uit: Het laatste Nieuws, 22 jan 2018) "Na tandenstokers en stukjes karton tussen de voordeur hebben dieven een nieuwe manier gevonden om te controleren of je thuis bent. De politie houdt in de buurt van Meise een extra oogje in het zeil nadat enkele bewoners zwarte plakband op hun deurbel hadden ontdekt. Niet het werk van kinderen zoals de politie eerst vermoedde, maar het blijkt een gekende truc van criminelen te zijn."

"Enkele bewoners van de Rodeweg en Mechelbaan in Meise hadden de afgelopen dagen ontdekt dat hun deurbel met zwarte plakband was afgeplakt. Eerst dacht de lokale politie aan kattenkwaad van enkele kinderen, maar die piste kan hoogstwaarschijnlijk uitgesloten worden. Omdat kinderen meestal gewoon op de bel drukken en dan weglopen. Dievenbendes gebruiken dit trucje namelijk ook om na te gaan of er iemand thuis is.

Door de plakband gaat de deurbel rinkelen met als gevolg dat de bewoner dan naar buiten komt en de kleefband verwijdert. Als de dieven na een poos langsrijden en de plakband is nog niet verwijderd, is dat voor hen een teken dat de bewoners niet thuis zijn en ze hun slag kunnen slaan. Het voorval werd gemeld aan de politie van de zone Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel en Meise (KLM). Die heeft beloofd om een extra oogje in het zeil te houden."

Broodje aap?

Is dit verhaal een broodje aap, of mogen wij "Het Laatste Nieuws" (en andere kranten) dankbaar zijn om dit te melden zodat wij weten wat er aan de hand is als het ons "ook" overkomt?

Mmmhhh ... beeld je in dat je bij iemand een plakker op de deurbel kleeft, waardoor het hele huis gealarmeerd wordt door een ononderbroken gerinkel (of een ding zonder dong). Wat is je volgende stap?

(a) Blijf je rustig aan de voordeur staan? Als niemand komt opendoen, is er niemand thuis. Dan breek je best meteen in, "het ijzer smeden terwijl het heet is" noemt men dat in criminele kringen. Die plakker hoeft dan helemaal niet, je had ook gewoon kunnen bellen. Nu verlies je nog tijd aan het verwijderen ervan. Komt er wel iemand opendoen, dan moet je die plakband verklaren -goed mogelijk dat de politie erbij wordt gehaald. Plakband laat je dus (in beide gevallen) best achterwege.

Of (b) maak je je meteen uit de voeten, zonder af te wachten of er iemand de deur opendoet? Dan val je echt op. Waar loop je heen? Naar een volgend huis? Met die continue tingeling komt iedereen die thuis is op straat kijken wie dat gelapt heeft. Benieuwd hoeveel huisbezoekjes je zo kan afleggen.

Stel dat je toch een rij huizen kan afwerken, dan zijn onophoudelijk rinkelende bellen plus de zwarte plakband binnen de kortste keren het gespreksonderwerp van de buurt, want dikwijls is er wel iemand thuis. Iedereen is meteen alert en vergeet niet dat je moet terugkeren om de bellen te inspecteren.

Het heeft alleen zin als je één huis per wijk doet, en telkens als de bliksem met een auto verdwijnt. Maar dan nog riskeer je de volgende keer gepakt te worden, want de bewoners van de huizen waar wel iemand thuis was, zijn gealarmeerd.

Kan je dus beter niet gewoon even aanbellen? Als er iemand thuis is, vraag je de weg naar de Stationstraat; zoniet breek je ter plaatse in. Veel efficiënter! Als je het toch op een manier wil doen die tot de verbeelding spreekt, leg dan een dikke steen of een bloempot op de oprit. Als die er de volgende dag nog ligt, dan mag je veronderstellen dat er niemand thuis is (of ondertussen thuisgekomen is), en een steenlegging valt minder op dan plakband.

Ze worden steeds sluwer!

Het geboefte van tegenwoordig wordt steeds sluwer. Hoe zoudt gij reageren wanneer de bel aan uw voordeur ononderbroken tingtingelingtingelingtingelingtingelingtingting begint te doen? Ge schrikt u dood! Denkend aan het allerergste (een ongeval, een natuurfenomeen, als het XXXXX maar niet is!) spurt ge naar de voordeur en wat krijgt ge te zien? Ambulanciers met een brancard? Een man of vrouw met een bloedend hoofd? Een halfdood lijk? Niks daarvan! Een schim die van uw oprit vlucht, het Sjakie van de hoek-type, ge zoudt er achter gaan als die duizelingwekkende tingtingelingtingelingtingelingtingelingtingting de hele buurt niet dreigde wakker te maken. Uw oog valt op de zwarte plakband en ja, het getingeling stopt wanneer ge hem eraf getrokken hebt. Ge zijt aan iets ontsnapt!

Vergelijk dat nu eens met de rustige vastheid van de Meisenaren zoals beschreven in "Het Laatste Nieuws": "Enkele bewoners van de Rodeweg en Mechelbaan in Meise hadden de afgelopen dagen ontdekt dat hun deurbel met zwarte plakband was afgeplakt." Ze zijn er bijna stoemelings bij uitgekomen, die bewoners. Ze kwamen voorbij hun deurbel, zagen het en brachten de lokale politie op de hoogte.

Voor hen was de kous daarmee af maar gij, gij vraagt u vol burgerzin af of gij het enige slachtoffer zijt van deze praktijken. Onwaarschijnlijk en ge gaat dus op verkenning. De buurman rechts weet weer van niks want hij hoort niet goed, maar de buurman links ... die gaat op uw verzoek toch maar eens kijken of er zich bij hem ook geen plakband op zijn deurbel bevindt en zo ja, of die zwart is. Hij moet u ontgoochelen.

De rest van de namiddag brengt ge door bij hem in de veranda. Zijn vrouw zet een doos koekjes voor en schenkt er een druppel bij uit. "Bedien uzelf", zegt ze. Het wordt hoe langer hoe duidelijker dat ge ontsnapt zijt aan een toekomstige poging tot inbraak. Ge filosofeert over de vraag waarom ze uw huis hebben uitgekozen en niet het hunne. Het uwe is net geschilderd, oppert uw buurman; gij hebt dus schijnbaar meer geld. Ge betwist dat: ge kunt dan immers even goed zeggen dat ge het grotendeels aan schilderwerken hebt uitgegeven. Het is speculatie als ge u niet in het hoofd van een bandiet kunt verplaatsen.

Wanneer de koekjes op zijn, schiet het u te binnen dat de overburen nog niet zijn gealarmeerd. Dat is uw volgende halte.

Ze laten u blijkbaar niet binnen want ze hebben er via via al weet van.

Alleen de politie van de zone Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel en Meise schiet nu nog over. Tijd dus voor een online aangifte, waarmee het gerapporteerde incident wordt opgenomen in de statistieken van het jaar waarin ge u bevindt. En gij opnieuw op uw twee oren kunt slapen, gij hebt uw burgerplicht vervuld

Twee dagen later rijdt er een bestelwagen met de 'B' van "Bulgarije" tergend traag door uw straat. De chauffeur lijkt de weg kwijt maar ge ziet zo dat het hem om de deurbellen is te doen. Die zijn de kroon op het werk. Vanuit honderd vensters bespied zal hij van een kale reis thuiskomen. Alle bellen zijn geïnspecteerd en ontdaan van plakkers waar nodig.

... en het wordt nog erger!

Volgens onze informatie verliest de methode met de zwarte plakband op dit moment al opnieuw terrein. Ze wordt in progressieve middens stilaan verdrongen door wat men gemeenzaam de methode "Rodania" noemt. Die bestaat erin dat de inbreker straten en dorpen doorkruist met een auto terwijl het gekende deuntje "Rodaniaaaaaa..." door de megafoon schalt. Een vijftigtal meter achter hem noteert een trawant vanuit een anoniem voertuig wie een gordijn verschuift of in de tuin verschijnt en wie niet. "Wie niet" is niet thuis natuurlijk! Eén, maximaal twee werkdagen later grijpt bij deze laatsten een poging tot inbraak plaats.

De klap op de vuurpijl

Dan krijgt ge onverwacht telefoon van uw familie van de andere kant van het land. Blijkt dat er bij hen is ingebroken. De dief heeft aangebeld aan de voordeur en toen er niemand kwam opendoen, is hij langs een raampje naar binnen geklauterd. Dit slaat werkelijk alles. Ge staat uw oren te spitsen aan de voordeur, klaar om ze op heterdaad te betrappen met die plakband, en dan komen ze achter uw rug.

Laat u niet kisten

Word wakker, burger, zit toch niet in uw zetel te wachten tot ge zelf aan de beurt komt! Als ge een zwarte plakker op uw bel ziet, blijf eraf en waarschuw de politie. Als ge geconfronteerd wordt met een auto die "Rodaniaaaaaa..." doet, noteer de nummerplaat en bezorg dit gegeven aan de politie. Ziet ge iemand door uw WC-raampje klauteren, doe de WC op slot zodat de onverlaat gevangen komt te zitten. Neem zelf het heft in handen; anders breken ze op nog een vierde, vijfde of zesde manier bij u binnen, aan vindingrijkheid geen gebrek. Laat u niet kisten!

En als ge op de hoogte wilt blijven van hun allernieuwste streken ... waarom niet? Alle informatie over een abonnement op "Het Laatste Nieuws" vindt u hier.

Wordt vervolgd (krantenberichten vanaf 23 jan 2018 tot ...):

Tandenstokers (Het Nieuwsblad, De Standaard, 17 aug 2018)

Een tiental inwoners uit de regio Evergem/Assenede vond deze week tandenstokers tussen deurstijlen -en posten.

Uit "Het Nieuwsblad": "Het zou een signaal kunnen zijn van een mogelijke toekomstige inbraak", zegt Yves Tuytschaever van de politie op Radio 2. "Als de tandenstoker tussen de deurlijst zit en je doet de deur open dan valt die. Als die blijft zitten ben je afwezig of met vakantie. Zo zien de dieven meteen welke woningen ze later kunnen bezoeken."

Uit "De Standaard": Mocht u zo’n tandenstoker tegenkomen, bel dan ook zeker de politie. (...) Voorlopig is er nog niemand betrapt op het plaatsen van de houtjes. De politie kan dan ook niet met zekerheid zeggen dat het om dieven gaat. Mogelijk is het iemand die een grap wil uithalen of jongeren die zich vervelen, maar de kans dat criminelen erachter zitten is zeker niet ondenkbaar.

De methode "tandenstoker" lijkt o.i. beter doordacht dan de methode "plakband" en doet qua sluwheid nauwelijks onder voor de methode "Rodania".

Inbrekers gebruiken nieuwe truc om te weten of u thuis bent (Het Laatste Nieuws, 18 mei 2019)

"De Brusselse politie waarschuwt dat inbrekers een nieuwe manier gebruiken om te ontdekken of hun potentiële slachtoffers al dan niet thuis zijn. Verschillende bewoners ontdekten de voorbije dagen doorzichtige plakband op hun voordeur."

"Deze is zowel op de deur als de deurpost geplakt, op een hoogte die van geval tot geval kan verschillen", meldt de politiezone Montgomery. "Het is zeer waarschijnlijk dat deze werkwijze gebruikt wordt om na te gaan of het huis al dan niet leeg is, wat een toekomstige inbraak kan vergemakkelijken." Varianten van de truc met tandenstokers doken twee jaar geleden ook al op in verschillende plaatsen van ons land. Volgens de politie gebruiken ze soms ook kleine stukjes plastic.

"Als een tape bijvoorbeeld op maandag geplakt werd en woensdag nog steeds op dezelfde plaats plakt, zou dit een indicatie kunnen zijn voor de potentiële dief dat de bewoners van het huis afwezig zijn."

Omdat het voorwerp van onderzoek op verschillende hoogten wordt bevestigd, vermoeden wij dat er bij dit soort strooptochten kinderen worden ingezet.

Blauwe brij aangetroffen in sleutelgaten in Mortsel en Deurne: nieuwe werkwijze van inbrekers of vandalisme? (02 aug 2021)

Eerlijk is eerlijk: we lazen het eerst in de Gazet van Antwerpen, maar het heeft ook "Het Laatste Nieuws" en "De Standaard" gehaald. Verschillende inwoners van Mortsel en Deurne hebben zondagavond "een blauwe kneedbare brij" aangetroffen in het sleutelgat van hun voordeur. Zij zien deze weerzinwekkende brij als de zuurdesem van een nieuw inbraakprocedé.

Meer nog: ondertussen zijn de stukjes uit zichzelve hard geworden. "Als we dat hadden laten zitten, konden we met onze sleutel niet meer binnen", aldus de bewoners.

En dat is natuurlijk waar het inbrekers om te doen is: wij niet, dan zij ook niet.