Oorspronkelijk gepubliceerd in 2008

"Dr." Vogel

Alfred Vogel en Ben Black Elk

Afbeelding 1a: Alfred Vogel en Ben Black Elk

Op dit toeristenkiekje ziet u Alfred Vogel met de wijze medicijnman ("Black Eagle" volgens mijnheer Vogel) uit South Dakota die hem naar eigen zeggen inwijdde in de geheimen van de "Echinacea purpurea" plant (de basis van EchinaForce, een bekend middel tegen griep en verkoudheid).

"Zijn grootsheid straalde uit iedere porie. Zijn kennis van de natuur stroomde uit het hart van deze Sioux medicijnman", zo beschreef Alfred Vogel hem.

Ugh! "Ben Black Elk", zoals de wijze roodhuid eigenlijk heette, werd bij zijn overlijden in 1973 door de New York Times de "meest gefotografeerde indiaan ter wereld" genoemd. Ook dit kiekje lijkt eerder op een ordinair toeristenkiekje dan op een bewijs van de innige vriendschap tussen Alfred Vogel en de indiaan wiens naam hij niet eens blijkt te kennen.

Ben Black Elk speelde ook mee in de beroemde Hollywoodfilm How the West was Won (1962). Sinds 1979 bestaat er een Ben Black Elk Award, die jaarlijks door de gouverneur van South Dakota wordt uitgereikt aan iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de plaatselijke toeristenindustrie.

(Rob Nanninga & Marie Prins, 2003)

Wie kent de dokter niet? Zijn boek "De Kleine Dokter" is op 2 miljoen exemplaren verspreid.

Portret Alfred Vogel

Afbeelding 1: Alfred Vogel zoals we hem liefst kennen.

Nochtans was Alfred Vogel -dat is zijn echte naam- helemaal geen dokter of doctor. Hij beweerde dit wel van zichzelf; hij zou namelijk een eredoctoraat hebben gekregen van de "California University". Een onderzoek door Jan Willem Nienhuys komt tot de bevinding dat deze universiteit weliswaar bestaat, maar dat ze geen Alfred Vogel kent en geen eredoctoraat heeft uitgereikt aan personen met die naam, althans wat de periode 1868-1972 betreft (nadien is men sowieso opgehouden met de uitreiking ervan). Verdere speurwerk brengt al evenmin iets aan het licht.

Ook de firma die de homeopathische producten van Alfred Vogel verspreidt, Bioforce, kan geen opheldering verschaffen over de herkomst van de titel. (Daarom spreken de verpakkingen sinds 1981 over "A. Vogel" in plaats van "Dr. Vogel".)

Tot bewijs van het tegendeel nemen wij dus aan dat Alfred Vogel deze eretitel zelf heeft verzonnen in de veronderstelling dat de omvang van de staat Californië volstaat om het natrekken van dergelijke toekenningen onmogelijk te maken.

Dat aan Alfred niet echt een genie verloren is gegaan, illustreren wij met een recept uit "De Kleine Dokter" om kinderverlamming tegen te gaan (geciteerd door Nienhuys):

Voor wat betreft multiple sclerose wordt vrijwel hetzelfde recept gegeven:

Voor verdere lectuur omtrent deze creatieve mens bevelen wij de bovenvermelde link van harte aan. Wie meer wil weten over de "Echinacea purpurea"-plant en over Echinaforce (dat geen homeopathisch product is, waardoor wij dus niet a priori kunnen zeggen dat het niet werkt), zie Rob Nanninga & Marie Prins.

Alfred Vogel overleed in 1996.

Wij willen nog vermelden dat de NV A. Vogel in 2007 op de vingers is getikt door de Nederlandse Reclame Code Commissie wegens misleidende reclame (RCC dossier 1456/06.0549). Als je een product zoals Alchemilla en Glucosamine op televisie aanprijst voor "smering van de gewrichten, opbouw van kraakbeen, soepele gewrichten en behoud van veerkracht", moet je dat op de één of andere manier kunnen bewijzen. En da's moeilijker dan eretitels te verzinnen.

Referenties

Nanninga, Rob & Prins, Marie
Helpt echinacea tegen verkoudheid?
Nienhuys, Jan Willem
Doctor Vogel?