Oorspronkelijk gepubliceerd in 2005

Dievencodes op de gevel

Inbrekerscodes op huisgevels in Limburgse Borgloon

(Uit: Het laatste Nieuws, 30 nov 2005) Op de achtergevel van een woning in de politiezone kanton Borgloon heeft een bewoner woensdag een eigenaardig vierkant aangetroffen. Volgens zonechef {NN} gaat het om een inbrekerscode van dadergroeperingen uit Oost-Europa, waarmee ze aanduiden of het de moeite loont om een inbraak te plegen.

"De tekens worden met verf aangebracht", weet {NN}. "Het ging in dit geval om een vierkant, dat wil zeggen dat de bewoners zeer welstellend zijn. Als er een ruit is aangebracht, dan is het toch nog belangrijk om het huis binnen te dringen. Er zijn tot nu toe nog geen inbraken aan de hand van die codes gepleegd."

De politie vraagt de bewoners alert te zijn bij het vaststellen van codes aan hun woningen. In de nacht van zondag op maandag en van maandag op dinsdag zijn er in de zone ongeveer acht inbraken gepleegd.

De codes verklaard

Onderstaande afbeelding is geplukt uit "Het Laatste Nieuws" van zowat 10 jaar later (11 juni 2015), onder de titel "Deze tekens laten dieven achter als ze jouw huis komen inspecteren". Taal evolueert: van een vierkant is geen sprake meer, en een ruit staat nu voor "Onbewoond" in plaats van "Toch nog de moeite waard" zoals net nog werd geopperd.

Dieventekens

Afbeelding 1: Dieventekens

De tekenset onthult hoe genuanceerd de moderne inbrekersbende er tegenwoordig voor gaat. In plaats van het nietszeggende "hond" maakt zij onderscheid tusssen "Grote pakkans hond" en "Gevaarlijke hond". En omdat een code zoals "Hier valt niets te rapen" bruut binnenkomt en daarenboven rap is geklad, krijgen wij in plaats daarvan een subtiel overzicht van de beweegredenen: "Reeds bestolen", het kiese "Reeds bezocht", "Niets te stelen" of, de restcategorie "Inbreken overbodig".

Eveneens interessant zijn de 4 bolletjes, codetaal voor "Vier kamers". Met een extra, vijfde bolletje wordt dit "Geld in huis".

De meest opvallende code is echter "Gevaar". Deze code moet er ons allen aan herinneren dat ook de inbrekersstiel niet gespeend is van risico's.

Een simpele redenering

Stel dat je zelf aan het hoofd staat van een inbrekersbende. West-Europa is je werkterrein, en de buit wordt versast naar de enige plaats waar men nog een eerlijke prijs biedt voor gestolen goed: het vroegere Oostblok. Het voornaamste minpunt is dat jijzelf of je trawanten kunnen worden opgepakt en opgesloten. Voor de rest een lucratief beroep, daar niet van.

Nu ook problemen in Zeeland!

(https://www.jouwnieuws.nl) Kruiningen: De politie ontving de afgelopen dagen diverse telefoontjes over mysterieuze kruisjes en cirkels op voordeuren en/of muren. Ook in Kruiningen werden deze tekens gesignaleerd. Een vreemde zaak, die al snel werd opgelost.

De tekens zijn door kinderen geplaatst. Ze geven hiermee gehoor aan een oproep van het NPS Sinterklaasjournaal. Een kruis geeft aan dat er in de betreffende woning geen slaapplaats is voor zwarte pieten.

Wanneer er een cirkel is getekend mag zwarte Piet gerust even aankloppen, want in die woning is er wel een slaapplaats.

Politie waarschuwt voor dieventekens: folklore of bittere ernst?

(Gazet van Antwerpen, 19dec2019) In Ranst waarschuwt de politie voor inbrekers die op dorpels, vensterbanken en hekken kentekens voor elkaar zouden hebben achtergelaten. "Zeker nu, in de eindejaarsperiode, is het belangrijk om waakzaam te zijn."

De gemeente Ranst deelt dit voorbeeld met haar inwoners:

Getroffen dorpel te Ranst

Afbeelding 1a: Getroffen dorpel te Ranst

Laat ons alvast solidair zijn met de bewoners van het getroffen pand want deze nieuwe, tot op heden onbekende code doet vrezen voor het ergste.

Om het risico op betrapping te minimaliseren, schuim je met een onopvallende pot verf en bijhorende kwast de straten af. Zie je een huis waar veel te rapen is, dan bekladder je de gevel met een opzichtig vierkant. Loont een bezoek de moeite zonder meer, dan kies je een ruit, een soort "als er tijd over is". De kans dat je tijdens het schilderwerk wordt opgemerkt is quasi-onbestaande.

Nadat je zo de hele wijk hebt bedacht met geometrische figuren, keer je tevreden terug naar je hol. Puik werk! Je hebt de bewoners van de bezochte buurt niet gealarmeerd, bijlange niet! Zij vinden het normaal dat die dingen worden aangebracht op hun muren. En dat de wijk nu uiteenvalt in drie rivaliserende groepen bewoners (de vierkanten versus de ruiten versus de armoezaaiers-met-niks) is voor de sociale psychologie.

De week nadien trek je erop uit met een grote zak. De voorgaande prospectie maakt de trektocht een fluitje van een cent: door simpelweg te kiezen voor de huizen met het vierkant (in plaats van je te laten afleiden door oppervlakkige tekenen van welvaart) wordt de opbrengst gemaximaliseerd. Wat een fantastische job! De honden slapen aan de ketting; de politie vermoedt niks en dank zij de onuitgesproken erecode onder geboefte wereldwijd kan je erop vertrouwen dat de door jou uitverkoren woningen in tussentijd niet zijn bezocht door kruimeldieven die de vruchten zouden willen plukken van jouw eerdere verkenningstocht.

Met het oog op de uniformiteit richt je een internationaal comitť op, om te komen tot gestandaardiseerde codes, opdat anderen niet in de fout gaan als jouw netwerk onverwacht wordt opgerold. Een vierkant, zo betoog je, moet wereldwijd symbool staan voor vette kluif, en de ruit voor een omweg waard. Daar pleit de Roemeense afgevaardigde voor een dikke streep over de gevel, eenmaal de klus geklaard. En een collega uit Polen verdedigt de driehoek als symbool voor audio/foto/multimedia en de cirkel voor antiek & snuisterijen.

Verwonderlijk dus...

... dat er, ik citeer uit HLN (2005) "tot nu toen nog geen inbraken aan de hand van die codes zijn gepleegd".

In de vorige versie van dit verhaal werden de codes trouwens aangebracht op het trottoir voor het huis in kwestie en niet op de gevel -wat problemen opleverde als de straat werd opengebroken.

Je ziet, ze worden steeds efficiŽnter.