Oorspronkelijk gepubliceerd op 09feb2022

Beschouwingen bij de moord op een peuter

(18jan2022) Meester Vermassen zit al in "De Afspraak" terwijl hij de moeder van de vermoorde kleuter (die hij zal verdedigen) nog niet heeft gehoord.

Dat hij zichzelf uitgebreid voor de schijnwerpers gooit, nog voor hij met haar heeft gesproken, komt voort uit de diepgewortelde kwelling dat de zaak wel eens niet voor assisen zou kunnen komen. Het is de plaats van het delict die de doorslag geeft in deze beslissing. "Als de jongen in BelgiŽ vermoord is, is er geen enkel probleem om het proces in ons land te houden" (Vermassen, VTM Nieuws). In Nederland hebben ze geen assisen. Een blunder van formaat: "als hij [de dader] hier voor assisen verschijnt, dan is dat minstens een week, wat betekent dat alles uitgespit wordt tot op de bodem. Dat is dan een zeer grondige procedure. Nederland kent dat niet. In Nederland is dat zoals hier [bij] een correctionele rechtbank, dat is dan een halve dag, maximaal een dag.". Een halve dag tot een hele, dat is 1 editie van de krant! Assisen is er minstens 6.

Belgische gevangenissen zijn "mensonwaardig"

Medelijden voelen wij niet, maar is het niet bedenkelijk dat een land met bijna het hoogste overheidsbeslag ter wereld er al decennia lang niet in slaagt om zijn gevangenen menswaardig te huisvesten? Wat nu dus wordt gebruikt in het buitenland als argument tegen uitlevering aan het gestolde land.

Als het van de dader afhing, dan werd het echter Nederland. Het is niet moeilijk te raden waarom. "De straffen in Nederland, het spijt me, dat is niemendal!" zegt Vermassen in De Morgen. De Nederlandse advocaat van de beschuldigde ziet het anders; hij wil het proces liefst in Nederland. Waarom? "Uit verslagen blijkt dat er sprake is van structurele overbevolking [in de Belgische gevangenissen]. De gezondheidszorg blijkt er ook ondermaats." Hij verwijst o.m. naar uitspraken van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Maar het wordt dus BelgiŽ en assisen. Een geluk bij een ongeluk, want de vermoedelijke dader is mogelijk een psychopaat (Vermassen, Het Laatste Nieuws, 18jan2022) en dat is een kolfje naar Vermassens hand. Maar aangezien de meester het dossier van de dader niet kent, gaat hij er nu niet over uitweiden. Dat is wat wij waarderen in Jef Vermassen: als hij ergens niets van kent, dan spreekt hij er ook niet over. De pers moet nu eens eindelijk ophouden met meester Vermassen woorden in de mond te leggen die hij nooit heeft gezegd.