Oorspronkelijk gepubliceerd in 2005
Dievencodes op de gevel
Inbrekerscodes op huisgevels in Limburgse Borgloon
(Uit: Het laatste Nieuws, 30 nov 2005) Op de achtergevel van een woning in de politiezone kanton Borgloon heeft een bewoner woensdag een eigenaardig vierkant aangetroffen. Volgens zonechef {NN} gaat het om inbrekerscodes van dadergroeperingen uit Oost-Europa, waarmee ze aanduiden of het de moeite loont om een inbraak in een woning te plegen.
"De tekens worden met verf aangebracht", zegt {NN}. "Het ging om een vierkant. Dat wil zeggen dat de bewoners zeer welstellend zijn. Als er een ruit is aangebracht, dan is het toch nog belangrijk om het huis binnen te dringen. Er zijn tot nu toe nog geen inbraken aan de hand van die codes gepleegd."
De politie vraagt de bewoners alert te zijn bij het vaststellen van codes aan hun woningen. In de nacht van zondag op maandag en van maandag op dinsdag zijn er in de zone ongeveer acht inbraken gepleegd.
De codes verklaard
Onderstaande afbeelding is geplukt uit "Het Laatste Nieuws" van zowat 10 jaar later (11 juni 2015), onder de titel "Deze tekens laten dieven achter als ze jouw huis komen inspecteren". Zoals ge ziet is van een vierkant geen sprake, en betekent een ruit nu "Onbewoond" in plaats van "toch nog de moeite waard" zoals supra nog werd gezegd.
Afbeelding 1: Dieventekens
De moderne inbrekersbende gaat subtiel te werk. In plaats van het vage "hond" heeft zij aparte codes voor "Grote pakkans hond" en "Gevaarlijke hond". En omdat een code zoals "Hier valt niets te rapen" achterdocht opwekt -'t is rap gezegd geklad- geven deze groeperingen spontaan inzicht in hun beweegredenen: "Reeds bestolen" of het kiesere "Reeds bezocht", "Niets te stelen" of, de restcategorie "Inbreken overbodig".
Eveneens interessant zijn de 4 bolletjes, codetaal voor "Vier kamers". Een extra, vijfde bolletje verandert de betekenis natuurlijk in "Geld in huis".
De meest opvallende code is echter "Gevaar". Deze code moet er ons allen aan herinneren dat ook de inbrekersstiel niet gespeend is van risico's.
Een simpele redenering
Stel dat ge zelf aan het hoofd staat van een inbrekersbende. West-Europa is uw terrein, en de buit wordt versast naar de enige plaats waar men nog een eerlijke prijs biedt voor uw waren: het vroegere Oostblok. Het voornaamste minpunt aan uw bezigheden is dat gij of uw trawanten kunt worden opgepakt en opgesloten. Voor de rest een lucratief beroep, daar niet van. Het draait erom dat risico zo klein mogelijk te houden: zoveel mogelijk buitmaken en zo weinig mogelijk betrapt worden.
Nu ook problemen in Zeeland!
(https://www.jouwnieuws.nl) Kruiningen: De politie ontving de afgelopen dagen diverse telefoontjes over mysterieuze kruisjes en cirkels op voordeuren en/of muren. Ook in Kruiningen werden deze tekens gesignaleerd. Een vreemde zaak, die al snel werd opgelost.
De tekens zijn door kinderen geplaatst. Ze geven hiermee gehoor aan een oproep van het NPS Sinterklaasjournaal. Een kruis geeft aan dat er in de betreffende woning geen slaapplaats is voor zwarte pieten.
Wanneer er een cirkel is getekend mag zwarte Piet gerust even aankloppen, want in die woning is er wel een slaapplaats.
Politie waarschuwt voor dieventekens: folklore of bittere ernst?
(Gazet van Antwerpen, 19dec2019) In Ranst waarschuwt de politie voor inbrekers die op dorpels, vensterbanken en hekken kentekens voor elkaar zouden hebben achtergelaten. "Zeker nu, in de eindejaarsperiode, is het belangrijk om waakzaam te zijn."
De gemeente Ranst deelt dit voorbeeld met haar inwoners:
Afbeelding 1a: Getroffen dorpel te Ranst
Laat ons alvast solidair zijn met de bewoners van het getroffen pand want deze nieuwe, tot op heden onbekende code doet vrezen voor het ergste.
Daarom schuimt ge met een pot verf en een kwast de straten af. Ziet ge een huis waarvan ge denkt dat er veel te rapen is, dan schildert ge er een opzichtig vierkant op (of iets anders natuurlijk, de codes hierboven zijn maar één van de vele die de ronde doen). Loont een bezoek de moeite zonder meer, dan tovert ge een ruit uit uw schilderskwast, een soort "als er tijd over is". Het risico dat ge tijdens dit soort activiteiten wordt opgemerkt is quasi-onbestaande.
Nadat ge zo de hele wijk zijt afgeschuimd en uw geometrische figuren op de gevels hebt geklad, keert ge tevreden terug naar uw hol. Puik werk! Ge hebt de bewoners van de bezochte buurt niet gealarmeerd, bijlange niet! Zij vinden het normaal dat er vierhoeken op hun muren worden aangebracht. En dat de wijk nu uiteenvalt in drie rivaliserende groepen bewoners (de vierkanten versus de ruiten versus de armoezaaiers-met-niks) is voor de sociale psychologie.
De week nadien gaat ge op tocht met een grote zak. De prospectie vergemakkelijkt alles: door consequent te kiezen voor de huizen met het vierkant (in plaats van u te laten afleiden door oppervlakkige tekenen van welvaart) maximaliseert ge de opbrengst van de avond. Wat een fantastische job! De honden slapen aan de ketting; de politie vermoedt niks en dank zij de onuitgesproken erecode onder geboefte wereldwijd kunt ge erop vertrouwen dat de door u uitverkoren woningen in tussentijd niet zijn bezocht door kruimeldieven die de vruchten zouden willen plukken van uw eerdere verkenningstocht.
Met het oog op de uniformiteit richt ge een internationaal comité op om te komen tot gestandaardiseerde codes, opdat anderen niet in de fout gaan als uw netwerk onverwacht wordt opgerold. Een vierkant, zo betoogt ge, moet wereldwijd symbool staan voor vette kluif, en de ruit voor een omweg waard. Daar pleit de Roemeense afgevaardigde voor een dikke streep over de gevel, eenmaal de klus geklaard. En een collega uit Polen verdedigt de driehoek als symbool voor audio/foto/multimedia en de cirkel voor antiek & snuisterijen.
Verwonderlijk dus...
... dat er, ik citeer uit HLN (2005) "tot nu toen nog geen inbraken aan de hand van die codes zijn gepleegd".
In de vorige versie van dit verhaal werden de codes trouwens aangebracht op het trottoir voor het huis in kwestie en niet op de gevel -wat problemen opleverde als de straat werd opengebroken. Ge ziet, ze worden steeds efficiënter.