Oorspronkelijk gepubliceerd op 03maa2022

Willy Claes is nog steeds top

De Morgen, 18 februari 2022.

Willy Claes is levend en wel en hij is nog geen sikkepit veranderd.

We geven enkele fragmenten uit het interview met deze grootmeester in bescheidenheid (De Morgen, 18 feb 2022). We laten hem zoveel mogelijk zelf aan het woord, dat spreekt vanzelf.

Over de geheime bronnen waarover Willy nog steeds beschikt: "Wie ooit op de NAVO heeft gezeten, die weet hoe hij intelligence moet verzamelen, inlichtingen dus. Dat is natuurlijk fel afgenomen, maar ik hoor nog dingen. En neen, het is niet Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, die me opgebeld heeft."

Meteen dus de oppergaai, maar mis poes, het is 'm niet! We onthouden dat het Claes is die wordt opgebeld, niet omgekeerd.

Over de oorlog in Bosnië (1992-1995), een situatieschets: "De Verenigde Naties hadden geruime tijd de situatie onder controle proberen krijgen met blauwhelmen. Wanneer dat niet lukte en de zaak totaal uit de hand liep, moest de NAVO interveniëren. Toen al zei de Franse generaal me: zonder de Amerikanen gaat het hier niet lukken. Waarop ik naar Bill Clinton trok en die me zei: je bent altijd welkom in het Witte Huis, maar hier zal het niet gebeuren. 'Go to the Hill en try to convince the republicans.'"

Dat zei Bill Clinton dus tegen Willy Claes! Wat deze laatste had te zeggen tegen Clinton, zullen we nooit weten.

Over Willy's rol in de beslissing over de locatie van het Europese parlement: "President François Mitterrand rekende ooit op de Belgische compromiskunst om de zetels van de Europese Unie te bepalen. Ik heb hem het Europees Parlement in Straatsburg helpen behouden. Toen ik op een avond uit het Elysée kwam na een gesprek onder vier ogen zei hij me: ‘A propos, il faudra un nouveau secrétaire à l’OTAN. J’ai une petite note avec trois noms. Tiens, vous êtes le premier là-dessus.’"

Willy vindt trouwens nog steeds dat hij geflikt is in de Agusta-omkopingszaak destijds. "Het is niet op mijn kabinet dat de corrupte operatie werd ineengestoken, maar in de partij (...) Ik volgde die dossiers slechts zijdelings op, wat ik mij achteraf zwaar heb beklaagd" (Knack, 26 jan 2018).

Foei die partij toch.

Over de rol van paus Johannes-Paulus II in het "Congolese dossier":

"De toenmalige paus vond dat er wat meer dankbaarheid en erkenning mocht zijn voor Mobutu. Per slot van rekening waren talloze wapentrafieken via Congo richting Angola gegaan, waar de Cubaanse vrijheidsstrijders bestreden moesten worden, ter verdediging van de apartheidsstaat Zuid-Afrika." Opmerking van de journalist: Dat is wel een heel onchristelijke redenering van de paus. Claes: "Ik deel die mening met u. En ik heb hem dat ook gezegd. Hij hield vast aan zijn eigen gelijk."

Als u ooit de vraag krijgt voorgeschoteld, in een quiz ergens te lande, wat het verschil is tussen Johannes-Paulus II en Willy Claes, en u weet het niet, probeer dan deze: de-paus-die-hield-maar-vast-aan-zijn-eigen-gelijk.

Maar wat we vooral onthouden uit dit interview, gepubliceerd op 18 februari, is Claes' opinie over de crisis in Oekraïne: "Ik denk niet dat er een oorlog zal uitbreken."

Nou! Eerlijk gezegd: ook wij zaten ernaast.

Gazet van Antwerpen, 24 februari 2022.

Zes dagen later. Willy Claes, voormalig vicepremier en tussen 1994 en 1995 secretaris-generaal van de NAVO, is 's avonds te gast in "De Afspraak" op Canvas. Het gaat natuurlijk over de Oekraïne-crisis. Vanuit zijn voormalige topfunctie bij de NAVO beschikt hij naar eigen zeggen nog steeds over "enkele aanknooppunten in Brussel en Washington die erg betrouwbaar zijn".

En de Gazet van Antwerpen beschrijft het achteraf zo: "Op basis daarvan voorspelde hij dat er wel degelijk een inval zou komen."

De volgende dag is het al zover. Kijk, dat moet je kunnen: eerst zeggen en denken dat er geen oorlog zal van komen en dan, enkele uren voor ie uitbreekt, denken van wel. En dan te worden geciteerd als "hij heeft het voorspeld".