Oorspronkelijk gepubliceerd op 05maa2021

85+

Als de berg niet tot Mohammed komt ...

Heuglijk nieuws voor de 85-plussers onder ons! Zij krijgen weldra een brief in de bus met de aankondiging dat er een spuitje tegen Covid-19 op hen ligt te wachten in het dichtstbijzijnde vaccinatiecentrum. Het einde van hun lijdensweg komt in zicht.

Joris Moonens (van het "Agentschap Zorg en Gezondheid") gaf vanochtend (4 maart 2021) op de radio (in het programma "De ochtend") toelichting bij deze blijde gebeurtenis. De vragen kwamen van Ruth Joos. Zij wou wel eens weten hoe alles precies in zijn werk gaat.

Ruth Joos: Stel, ik ben 85+, ik woon nog thuis en ik krijg een brief. Wat dan?

Joris Moonens: In die brief staat helder uitgelegd wat u moet doen. Als u het allemaal zelf kan doen, dan kan u heel eenvoudig een QR code inscannen of naar een weblink gaan en daar uw afspraak bevestigen of uw afspraak verplaatsen. We vragen ook aan de mensen om het echt zo goed mogelijk te doen om de afspraak zoveel mogelijk te bevestigen. Dat maakt het voor het vaccinatiecentrum des te makkelijker.

Ruth Joos: Mag ik u even onderbreken mijnheer Moonens, want als ik u hoor zeggen "weblink", "QR code", ik ben 85+, hoh! Laten we een kat een kat noemen, heel vanzelfsprekend zal dat niet zijn hé!

Joris Moonens: Ik wil onze ouderen zeker niet onderschatten daarin.

Ruth Joos: Nee nee, maar ik vind het zelf ook niet al te vanzelfsprekend dus euh ... laten we ook niemand overschatten!

Joris Moonens: Dat klopt, en daarom is er ook een niet-digitale oplossing voorzien: op de brief staat ook een telefoonnummer vermeld. Elk vaccinatiecentrum heeft zijn eigen helpdesk uitgebouwd, dus als je het niet zit zitten om dat online te doen, dan bel je gewoon heel eenvoudig naar dat nummer en dan gaan de mensen aan de lijn je helpen en je afspraak bevestigen, of ze verplaatsen, of je afspraak eventueel weigeren als je niet wil gevaccineerd worden. Daar zijn oplossingen voor.

Ruth Joos (nog steeds in de huid van de 85-plusser): Ik ben moeilijk te been en ik heb niet meteen een mantelzorger die mij kan brengen, want ik heb ook zo weinig mogelijk contacten, ga maar door, hoe kan ik dan aan mijn vaccin geraken? Hoe geraak ik in het vaccinatiecentrum? Of komt er dan iemand naar mij?

Joris Moonens: Het eerste plan moet altijd zijn dat je in het vaccinatiecentrum geraakt. Ik denk dat dat ook het beste is voor jou als het enigszins kan. Het zal alleszins de snelste manier zijn om gevaccineerd te geraken. Geraak je daar zelf niet, heb je geen vervoer of geraak je niet via het openbaar vervoer tot daar, bel dan ook naar het nummer dat op die brief staat naar het vaccinatiecentrum. Leg je situatie uit en dan zal er lokaal naar een oplossing gezocht worden. De vaccinatiecentra werken nauw samen met de lokale besturen en die hebben op hun beurt een samenwerking opgezet met de taxidiensten met de "Minder Mobielen Centrale", met vrijwilligers om vervoersoplossingen te bieden voor mensen die anders moeilijk in het vaccinatiecentrum geraken.

"Als je naar de kapper kunt gaan, kan je ook naar het vaccinatiecentrum komen"

(VRT NWS, 09maa2021) Vanaf deze week valt bij de 85-plussers de uitnodiging voor de vaccinatie met het coronavaccin in de brievenbus. Dat merken ze ook aan het aantal telefoontjes in de verschillende coronacallcentra. De meeste vragen gaan over het maken van een afspraak en over de thuisvaccinatie. (...)

Bij eerstelijnszone Kemp en Duin komen er ook veel vragen binnen om thuis gevaccineerd te mogen worden. Maar dat wil het vaccinatiecentrum zo veel mogelijk beperken. "Als je naar de kapper kunt gaan, kan je ook naar het vaccinatiecentrum komen", zegt (N.N.).

Wereldvreemd

Het interview met mijnheer Moonens laat een vreemde indruk na. Onterecht, want de instructies zijn klaar en duidelijk. De 85-plusser scant de QR code in met zijn/haar smartphone. Als hij/zij die niet heeft opgeladen, moet hij/zij naar een weblink, ver kan dat niet zijn. En voor wie niet goed te been is, is er de helpdesk.

Ook de verplaatsing naar het vaccinatiecentrum wordt duidelijk uitgelegd. Neem de auto! Als die niet meer start, laat je dan rijden door iemand anders. Of opteer voor het openbaar vervoer. Een uitstap naar de dichtstbijzijnde bushalte is gezond. Weet je het niet goed meer? Zeg de chauffeur waar je heen moet en dan zet hij jou af aan het vaccinatiecentrum. Je raakt ook zeker terug naar huis. Is het toch te moeilijk, bel dan naar het vaccinatiecentrum. Zeg dat je geen auto meer hebt en dat je er niet meer mee mag rijden. Dat je niemand kent van onder de 80 die dat nog wel mag. Dat de bushalte ver is met een rollator en een lijnbus moeilijk te beklimmen. Vraag of de thuiszorgverpleegster die 's avonds je kousen komt uittrekken het spuitje niet kan zetten. Dat het anders niet meer hoeft.

Toch kan je Joris Moonens en het "Agentschap Zorg en Gezondheid" niet verwijten dat ze hun job niet doen. Alles is voorzien. De vaccinatiecentra staan paraat. De 85-plussers kunnen zich op alle mogelijke manieren registreren. De afspraak kan verplaatst worden of afgezegd. De verplaatsing naar het vaccinatiecentrum -het staat allemaal in de brief.

En de brief wordt bezorgd door BPost.