Volt (TV1, 18 maart 2009)

TV 1 uitzending Volt

Foto 1a: Willy V.d.B. (rechts) & Luc L. (links) leggen hun systeem uit aan presentator Kobe, of omgekeerd...

Oorspronkelijk gepubliceerd in 2009

Vlaamse narren: Lot-O-Matic

Willy V.d.B. en Luc L. hebben een systeem bedacht waardoor je de kans om in rang 5 van de Lotto terecht te komen (waar 2.5 EUR jouw deel is) kan spreiden.

Stel dat je 10 favoriete nummers hebt waarmee je al jarenlang "op de Lotto" speelt. Diep in je binnenste weet je dat de Lotto een beschaafde vorm van oplichting is, want de staat houdt zonder verpinken de helft van je inzet voor zichzelf en deelt in de meeste gevallen de rest uit aan anderen, maar dat deert niet: je blijft naarstig Lotto-roosters invullen met steeds dezelfde 10 nummers. En zie, vorige week kwam er een hoopgevend teken uit de hemel: 3 van je 10 nummers werden getrokken, hoera!

Helaas! Dit teken van boven bracht je niets op, want het ene juiste nummer stond op één van je roosters en de twee andere op een ander. En dus ging de 2.5 EUR aan je neus voorbij.

Dat zal jou nooit overkomen met het systeem VdB & L. Met jouw 10 favoriete cijfers vullen zij 14 Lotto-roosters in op zodanige wijze (zo zegt men dat onder geleerde mensen) dat je, als er 3 van jouw 10 favoriete nummers worden getrokken, gegarandeerd 2.5 EUR terugkrijgt van de Nationale Loterij! Voor deze dienstverlening betaal je VdB & L. 5 EUR.

Wij herhalen het voor alle duidelijkheid. Je vult op de door hen voorgeschreven wijze 14 roosters in met jouw 10 all-time favorites. Als nadien 3 van jouw nummers uitkomen tijdens één en dezelfde trekking (als), dan kan je erop rekenen dat je in 1 van de 14 roosters deze 3 cijfers hebt aangekruist.

Een voorbeeld. Stel dat je favoriet lijstje bestaat uit de nummers 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 en 42. De voorgaande jaren heb je, nog onbekend zijnde met de bedenksels van VdB & L- wekelijks 12 roosters ingevuld als volgt:

Voorbeeld: 12 mogelijke LOTTO-roosters

Afbeelding 1: Twaalf mogelijke LOTTO-roosters

Vorige week was de winnende Lotto-reeks 1,2,4,36,37,38, waaronder 3 van jouw favorieten (de getallen 1, 2 en 4)! Maar je had de 1, 2 en 4 in geen enkel rooster samengeplaatst, dus won je niets.

"En dat zal jou, dank zij ons, geen tweede keer meer overkomen", zeggen VdB & L.

Jouw 10 favorieten plaatsen zij daarvoor als volgt:

Voorbeeld: 14 roosters met het systeem

Afbeelding 2: 14 LOTTO-roosters met systematiek

Zoals je ziet, met een trekking zoals 1,2,4,36,37,38 ben je met jouw eerste rooster aan het feest, want dat rooster bevat de nummers 1, 2 en 4. Je wint daar 2.5 euro mee. Je bent natuurlijk wel 7 EUR kwijt aan de Lotto zelf (voor de 14 roosters) plus nog eens 5 EUR aan de heren zelf.

Op 18 maart 2009 leverde dat Willy V.d.B. & Luc L. een televisie-optreden op. In het programma Volt, uitgezonden op TV 1 mochten zij hun systeem, Lot-o-matic genaamd, voor de camera aanprijzen. Zij zien er degelijk uit, deze twee mannen. Willy draagt een das; Luc doet vermoedelijk het werk. Zij ogen niet onsympathiek.

De programma-makers hadden echter ook twee heren van de Lotto naar de studio laten komen. En die twee merkten laconiek op dat VdB & L. hun huiswerk niet goed hadden gemaakt, want je hebt geen 14 roosters nodig om te doen wat zij zeggen; 10 roosters volstaan. Dat is één. Twee is dat iedereen voor zichzelf gemakkelijk die 10 roosters kan bedenken: schrijf je 10 favoriete getallen per paar op 5 kaartjes, en combineer die kaartjes met mekaar. In het voorbeeld hierboven maak je bijvoorbeeld de volgende 5 kaartjes:

Tien keuzegetallen op 5 kaartjes

Afbeelding 3: 10 keuzegetallen op 5 kaartjes

Vervolgens combineer je die kaartjes met mekaar door er op alle mogelijke manieren telkens 3 te nemen (samen telkens goed voor 3x2=6 cijfers). Als volgt:

Voorbeeld: mogelijke combinaties van 6 nummers

Afbeelding 4: LOTTO roosters: mogelijke combinaties van 6 nummers, op basis van de 5 kaartjes

Er zijn 10 verschillende combinaties mogelijk. 't Is misschien duidelijker als we de 10 getallen voorstellen door A,B,C,D,E,F,G,H,I,J. Je vormt dan de volgende 10 combinaties:

10 combinaties van 6 nummers mogelijk

Afbeelding 5: LOTTO-roosters: 10 mogelijke combinaties van 6 nummers (voorgesteld door letters)

A B komt dan overeen met het eerste kaartje (A=1, B=2), C D is het tweede kaartje (C=3, D=4) enzovoort.

Precies hetzelfde maar nog anders voorgesteld is:

10 combinaties van 6 nummers, binair

Afbeelding 6: LOTTO-roosters: 10 mogelijke combinaties van 6 nummers (zelfde als Afbeelding 5)

De combinatie 1111110000 geeft dus aan dat je de eerste 6 getallen speelt (ABCDEF) en de volgende 4 (GHIJ) niet -enzovoort. Op deze manier is het duidelijker hoe de reeksen worden gevormd met paren van twee.

Willy en Luc zijn dus tot de vaststelling gekomen dat het met 14 roosters te doen is. Dat zijn er niet alleen 4 te veel, maar er zit ook aandoenlijk weinig systematiek in hun 14 combinaties. 't Lijkt sterk op nachtelijk ploeterwerk.

Minder verliezen met de Lotto

De enige manier om jouw winstverwachting voor de Lotto te verhogen, is door onpopulaire nummers of combinaties in te vullen. Vele mensen vullen hun roosters in met datums (verjaardagen), waardoor de nummers 1 tot 31 relatief frequenter worden ingevuld. Anderen maken mooie geometrische patronen op het rooster (bv. rijen, kolommen of diagonalen). Als zo'n populaire combinatie van 6 cijfers uitkomt, is de winst heel pover. Zo geschiedde bijvoorbeeld op 20 Aug 2008: 5 juiste cijfers (rang 3) leverden toen welgeteld 26 EUR op. Er waren die keer 14418 winnaars met 5 juiste cijfers, terwijl het er gewoonlijk rond de 1000 zijn. De 6 juiste cijfers waren 6, 7, 16, 21, 26 en 31. Dus alle spelers met de rekenkundige reeks 6-11-16-21-26-31 (een diagonaal op het Lotto-formulier, van de hoek rechtsboven richting linkerbenedenhoek) hadden 5 cijfers juist.

Iets gelijkaardigs in de Britse Lotto van maart 2016. Niemand had de nummers 7, 14, 21, 35, 41 en 42 juist voorspeld. Maar er waren wel 4000 spelers die vijf van de zes cijfers correct hadden (de veelvouden van het geluksgetal 7). Deze spelers wonnen elk ... 15 pond. (Het gekke was dat de 115 000 spelers die slechts drie cijfers juist hadden, 25 pond wonnen; wie vier cijfers juist had, 51 pond!).

Beter is dus een onpopulaire combinatie in te vullen. Jouw winstkans stijgt daardoor niet maar als je wint, win je doorgaans meer dan wanneer je gewonnen zou hebben met een populaire combinatie. Naar verluidt doen statistieken over de populariteit van combinaties intern de ronde op de Nationale Loterij. Da's niet eerlijk! Maar zelfs met die informatie in de hand blijft het dom om op de Lotto te spelen.

Nog aandoenlijker is dat de heren het resultaat van hun nachtelijk ploeterwerk hebben gepatenteerd. Zij geloven dus dat de 5 EUR die zij vragen een gestage bron van inkomsten kan zijn. Je moet al ferm met je hoofd in de wolken lopen om in dit businessmodel te geloven. Iemand die zich 1x door Lot-O-Matic heeft laten adviseren, kan immers voor de rest van zijn leven voort; een klant komt nooit een tweede keer. Daarenboven zakt het potentiële klantenbestand als een pudding in mekaar van zodra iemand bijvoorbeeld de lijst van hierboven (ABCDEF tot EFGHIJ) ergens publiceert. Op Internet bijvoorbeeld.

Wij roepen deze heren dan ook uit tot de "Narren van 2009". Omdat zij (a) knoeiwerk hebben afgeleverd (b) knoeiwerk dat geld kost in plaats van dat het iets oplevert, en (c) omdat zij, in plaats van zich voor het hoofd te slaan, dit knoeiwerk hebben gepatenteerd, terwijl het daarenboven (d) in een niet-knoeiversie al lang bestond.

Met de nodige slechte wil zou men echter kunnen denken dat het dit narrenduo eigenlijk om iets anders te doen is. Zie immers hun visie op de verwerking van je persoonsgegevens:

Lot-O-Matic is begaan met uw online privacy en weet dat u daar ook belang aan hecht. Daarom doen we al het mogelijke om uw privacy in relatie tot het gebruik dat u maakt van deze website te respecteren. Lot-O-Matic verzamelt enkel persoonlijke gegevens (zoals voornaam, familienaam, adres, e-mail) wanneer deze gegevens ons door u persoonlijk werden toegezonden. Deze gegevens worden gebruikt om u de gevraagde dienst of informatie te kunnen leveren .. Af en toe zullen wij u, met uw toelating, commerciële boodschappen toesturen in verband met kortingen en nieuwe producten.

Dit, gecombineerd met het feit dat er van die 5 EUR op hun website momenteel al geen sprake meer is, doet vermoeden dat zij de handel met je persoonsgegevens nog als enige bron van inkomsten zien. Bij gebrek aan hard bewijs volstaat dit echter niet om hen het narrendom al meteen opnieuw te ontnemen.

In de Volt-uitzending kwam ook een andere deskundige aan het woord (professor Marc Despontin) die als toetje nog meegaf dat men door een systeem als Lot-O-Matic zijn winstkans op de grote pot eigenlijk verlaagt. Totaal irrelevant, maar zelfs dat is onze beide heren dus niet gegund.