Afbeelding sigarenkistje: Romeo_en_julia Afbeelding sigarenkistje: Partagas Afbeelding sigarenkistje: Sancho Panza Afbeelding sigarenkistje: Quintero Afbeelding sigarenkistje: Cano Afbeelding sigarenkistje: Punch Afbeelding sigarenkistje: Marquez Afbeelding sigarenkistje: Troya

Oorspronkelijk gepubliceerd op 25sep2021

Een frigobox als humidor

Afbeelding 1: Mijn eerste frigobox humidor

Mijn eerste (zelfgemaakte) humidor

Sigaren bewaar je best bij een temperatuur van 21 graden en een relatieve luchtvochtigheid van ongeveer 70% (69-72%). Die temperatuur is meestal geen probleem, maar een luchtvochtigheid van 70% is alleen voor zwoele zomerdagen en langdurig onverluchte ruimtes.

Om je sigaren te stockeren, schaf je je dus best een humidor aan. Zo'n ding is er al vanaf pakweg 50 EUR, inbegrepen het sponsje onderaan het deksel en de onnauwkeurige hygrometer ernaast. Als je er een koopt, let er dan op dat het deksel goed sluit en zie dat de opstaande rand aan de kist zit en niet in het deksel, want anders riskeren de hoogst gestapelde randsigaren verbrijzeld te worden wanneer het deksel gesloten wordt:

Humidor constructie: opstaande rand

Afbeelding 2: Opstaande rand aan de kist (links, goed) of aan het deksel (rechts, minder goed)

Ook de kwaliteit van het hout is naar verluidt belangrijk (cederhout krijgt alle lof) maar voor mij is het al goed als het niet ruikt.

Je kan ook zelf een humidor maken als je wil. Hij zal niet zo mooi zijn als een echte, maar je kan er wel al je sigaren in kwijt, want je maakt hem zo groot als je wil. En misschien hou je ervan om naar sigaren te kijken in het originele kistje met die heerlijke prent? Dan kom je er niet met een humidor uit de winkel, want die is doorgaans te klein voor dit soort excessen.

Benodigdheden

Dit moet je hebben:

Werkwijze

We gaan aan de slag met de Tupperware container. Het hoeft geen Tupperware te zijn, het mag ook uit de Ikea komen! Is de doos groot genoeg voor een of twee kistjes sigaren (wat zeker geldt voor een frigobox), laat de sigaren dan in hun kistje, ze zijn het daar gewoon. Is je doos wat kleiner, maak dan een bedje van cederhout en stapel de sigaren. (Je vindt vloeitjes cederhout in de meeste Havanna sigarenkistjes.) Het hout helpt om de luchtvochtigheid te reguleren als de oasis niet meer kan. Een enkel vloeitje stelt niet veel voor, maar wie geregeld sigaren rookt, verwerft snel vloeitjes. Als alternatief kan je de bodem van je humidor ook bedekken met bv. een uitgebroken deksel van een sigarenkistje dat zijn dienst heeft gedaan.

Volgende stap: neem zonder dat uw vrouw het ziet een weinig gebruikt potje uit de keuken (of een afgedankt zeepbakje, een cylinder van filmrolletjes van vroeger, ... gelijk wat, maar best iets plastic). Snij een stukje oasis op maat en leg het erin. Meng vervolgens twee soeplepels gedistilleerd water met een gelijke hoeveelheid propyleen glycol en giet dat mengsel uit over de oasis.

Voor de knutselaar: in een echte humidor heeft het oasisbakje gaatjes onderaan en plakt het vast aan de onderkant van het deksel. Mede dankzij de zwaartekracht kan het vocht via de gaatjes eruit. Je kan zelf iets gelijkaardigs maken. Gaten boren is peanuts en de rest kan worden opgelost met een beetje creativiteit. Als plakken moeilijk is, hang het bakje dan op in een netje. Of geef het pootjes onderaan en plaats het op de bodem van de humidor.

Sluit de humidor af en zet hem in een kamer die 's winters wordt verwarmd. Wees niet bang als iemand hem verplaatst: 't is moeilijk te morsen met oasis.

Hoe het werkt

Propyleen glycol (PG) houdt de vochtigheid in de omgeving op 70%. Hangt er teveel vocht in de lucht, dan trekt het water zich (dank zij PG) terug in de oasis; anders gaat het de lucht in. Iets gelijkaardigs kan je bereiken met keukenzout: meng het met de helft water, zet het mengsel in de humidor en de relatieve vochtigheid gaat naar 75%. Maar propyleen glycol is properder en 70% is beter voor sigaren dan 75%. Een te vochtige sigaar is niet vooruit te branden.

Onderhoud

Als je heel weinig rookt, moet je toch af en toe -elke maand bijvoorbeeld- poolshoogte nemen. Is de oasis uitgedroogd, dan giet je er een lepel gedistilleerd water overheen (zonder propyleen glycol dit keer). Lijkt hij te nat, dan laat je de doos een tijdje openstaan.

Best is om de oasis elk jaar te vervangen. Je giet een fifty-fifty mengsel uit over het nieuwe blokje en je kan weer voort.

Besluit

Waarom nog langer wachten? Een goed gerolde en goed gestockeerde sigaar is een voorafname op wat u in de hemel te wachten staat. Begin dus vanavond nog aan een passende humidor. Geen excuses, er is altijd een apotheker van wacht!

Sfeerfoto: sigaren in de humidor

Afbeelding 3: Live beeld uit de hemel