Oorspronkelijk gepubliceerd in 2006

Het nieuwe schooljaar: het komt niet zo nauw

Vandaag begint het nieuwe schooljaar in Vlaanderen, en de meeste kranten wijden er hun redactionele commentaren aan. Sommige beginnen hun artikel met naakte cijfers omtrent het aantal leerlingen en leerkrachten. We beginnen met de meest bescheidene:

(De Morgen, Yves Desmet) Zowat een miljoen leerlingen en een goede honderdduizend leerkrachten stappen vandaag weer de schoolpoorten binnen. In een onderwijssysteem dat, zo vertellen vele internationale studies ons, tot de beste van de wereld behoort.

Met een goede honderdduizend leerkrachten is het geen wonder dat ons systeem tot de beste van de wereld behoort! En volgens Het Belang van Limburg is dat zelfs nog te bescheiden:

(Het Belang van Limburg, Luc Standaert) Het is weer eens zo ver. Meer dan 1 miljoen kinderen en jongeren en zo'n 130.000 leerkrachten trekken vandaag weer naar school. En voor wie er nog aan mocht twijfelen herhaalde minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke gisteren nog eens dat die scholen en dat onderwijssysteem in Vlaanderen zowat de beste ter wereld zijn.

Met nog eens bijna 30 000 mankrachten extra is het beste systeem ter wereld een onweerlegbaar feit. Voor de weifelaars doet Het Nieuwsblad er nog een schepje bovenop:

(Het Nieuwsblad, Annemie Eeckhout) Ruim één miljoen kinderen en 150.000 leerkrachten stapten vanochtend weer door de schoolpoort. Op 1 september is de vakantie onherroepelijk voorbij. Het gewone, drukke, leven herneemt heel bruusk - maar ook met veel charme - weer zijn gang.

Goed, beter, best... hoger dan de laatste trede van de overtreffende trap is onbetreden terrein, dat beseft ook Annemie Eeckhout en dus schakelt zij over op vrijblijvende beschouwingen omtrent het gewone drukke leven.

Ook De Standaard spreekt van 150.000, maar daar gaat het om personeelsleden in plaats van leerkrachten.

Wij citeren niet verder. De kranten zouden zich beter moeten informeren vooraleer zomaar iets te schrijven voor zo'n groot lezerspubliek. Volgens ons schommelt het juiste cijfer leerkrachten rond de 125.000.