Oorspronkelijk gepubliceerd op 25jul2016

Bij het overlijden van David Jones

Na het overlijden van David Bowie op 10 januari 2016, hebben de luisteraars van Studio Brussel "Heroes" verkozen tot zijn beste nummer ooit.

"Bowie en ik zijn aan het nummer begonnen op een zondagavond in maart", zegt Serge S., journalist bij Humo en Bowie-specialist. "Ik zat naar Milaan-San Remo te kijken toen hij plots aan de deur stond. Dat deed hij wel meer wanneer hij nood had aan een luisterend oor -al weet ik niet waarom hij mij daar voor uitkoos, want ik was niet altijd zijn meest aandachtige leerling. We raakten aan de praat, hij dronk wat, en bij het avondeten haalt hij een papiertje boven met enkele noten en wat losse woorden. 'Het stelt niet veel voor', zegt hij, 'maar kijk er eens naar, jij bent de specialist'. Ik neem het papiertje met dat onleesbaar handschrift van hem. 'We are potatoes' lees ik, en dan een vijftal muzieknoten. Ik ga naar mijn piano en tokkel ze. In een andere volgorde natuurlijk, Bowie waardeerde dat. Ik wijs met mijn vinger naar de gekribbelde tekst. 'Niet goed', beaamt hij. Hij had erg weinig zelfvertrouwen in die tijd. 'We could be heroes is beter' zeg ik, 'maar voor hoelang?'. 'Just for a few days' antwoordt hij zonder verpinken en daarmee was het nummer af. Hij had de hint begrepen. Ik heb er nadien 'just for one day' van gemaakt omdat dat beter bekt maar hij zou daar zelf ook wel opgekomen zijn want hij had een geweldige feeling voor zulke dingen."

Serge S. is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Hij had eerder al de hand in 'Hang on to Yourself', 'Amsterdam' en het onvergetelijke 'Space Oddity'. "Ik heb dit nog nooit iemand verteld", aldus Serge, "maar Bowie wou zijn major Tom-figuur al in 1975 opnieuw introduceren. Hij twijfelde nog. 'Wat raad jij aan', vroeg hij. 'Wacht tot na de jaren 70' zei ik. Achteraf heeft hij mij gelijk gegeven. Bowie bewees daarmee dat hij en niemand anders de grootste van zijn generatie was."